Kumina (Carum carvi) je dvoletna rastlina iz družine Apiaceae, znane tudi kot Umbelliferae. Ta rastlina, ki je doma v Evropi in zahodni Aziji, razvije steblo visoko 20-30 cm, z vejami, ki se raztezajo do 60 cm in nosijo bele cvetove v kobulih, strukturi v obliki dežnika. Ko cvet dozori, ima obliko polmeseca in vsebuje eno samo zrno. Kumina v kuhinji se običajno uporablja v zrnu, ki ima sladko, a ostro aromo, podobno janežu.
Shranjevanje in uporaba:
Seme in prah kumine je treba hraniti v dobro zaprtem kozarcu na hladnem in suhem mestu, stran od svetlobe.
Kulinarična uporaba:
Kumina se uporablja v rženem kruhu, jabolčnih jedeh, kolačih, prikuhah, omletah, siri, rižu, testeninah, zelenjavnih jedeh, kislem zelju, klobasah, zelju, juhah, krompirjevih solatah in sirnih namazih.
Dodaja se k mesu, zlasti perutninskemu mesu, mesu rac in gosjemu mesu.
Če želimo okrepiti aromo kumine, jo pred uporabo lahko rahlo popražimo. Kumino je priporočljivo dodati v zadnjih 15 minutah kuhanja, da se izogne grenkemu okusu, ki ga lahko povzroči dolgo kuhanje. Za najboljšo aromo je priporočljivo, da se semena kumine dodajo po končanem kuhanju.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.