Kurkuma izhaja iz rastline Curcuma longa, ki je dvoletna in spada v družino ingverjev. Rastlina zraste od 60 do 100 cm visoko in ima široke liste dolge do 30 cm, podobne lilijam, ter rumene do rumenobele cvetove. Za začimbo se uporabljajo “prsti”, ki rastejo na korenu temne barve. Ti se najprej skuhajo, nato posušijo in na koncu zmeljejo.
Kurkuma največ raste v Indiji, sledijo Kitajska in Indonezija.
Shranjevanje in uporaba:
Kurkumo je treba hraniti na suhem mestu v trdno zaprtem kozarcu, daleč od svetlobe.
Kulinarična uporaba:
Uporablja se v (sadnih) pijačah, kolačih, juhah, prikuhah, jajcih, rižu, leči, fižolu, mesnih jedeh (piščančje, jagnječe), morskih jedeh, zelenjavi (krompir, cvetača), sadnih solatah, siri in omakah ter pri mariniranju.
Kurkuma služi kot naravno barvilo in se včasih uporablja kot cenejši nadomestek za žafran, čeprav zaradi svojega grenkega okusa ne more nadomestiti arome žafrana.
Je ključna sestavina v znani mešanici začimb – kariju.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.