Koriander je enoletna rastlina iz družine Apiaceae, ki uspeva v jugozahodni Aziji ter zahodni in severni Afriki. Ta rastlina lahko naraste do višine 50 cm. Cvetovi se razvijejo v kobulih, ki imajo obliko dežnika, in dozorijo v oble, suhe cvetove premera 3-5 mm.
Značilno za koriander je, da so vsi deli rastline uporabni – suhi plodovi (semena), listi, steblo in celo koren. Del, ki se najpogosteje uporablja kot začimba, so semena koriandra, ki, ko so zdrobljena, oddajajo okus, podoben limoni. Opisujejo ga tudi kot oster, pikanten in aromatičen.
Kulinarična uporaba:
Koriander v prahu se dodaja (rženemu) kruhu, žemljicam, pecivom in kolačem.
Uporablja se v juhah, omakah, klobasah ter mesnih, ribjih in morskih jedeh ter omletah.
Je ključna sestavina pri mariniranju.
Koriander je tudi pomembna sestavina v znanih mešanicah začimb, kot sta kari in garam masala (pakistanska mešanica).
Lahko se uporablja cel ali v prahu. Ena merica v zrnu je enakovredna eni merici v prahu.
Za močnejšo aromo koriandra, bodisi celega ali mletega, je priporočljivo, da se ga pred uporabo rahlo popražimo.
Če recept zahteva koriander v prahu, je najbolje, da se ga zmelje tik pred uporabo za največjo svežino in aromo.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.