Kumin je suhi plod rastline Cuminum cyminum, ki spada v družino Apiaceae (znano tudi kot Umbelliferae). Ta rastlina uspeva v različnih delih sveta, od Mediterana (Turčija, Egipt, Maroko, Španija) preko Irana do Indije, in lahko naraste do višine 20-30 cm.
Shranjevanje in uporaba:
Seme in prah kumina je treba hraniti v dobro zaprtem kozarcu na hladnem, temnem in suhem mestu. Prah hitreje izgublja svojo aromo, zato se priporoča uporaba semen, ki se zmeljejo tik pred uporabo.
Kulinarična uporaba:
Kumina se uporablja v pekovskih izdelkih, prikuhah, pečenem mesu (zlasti jagnjetini in piščancu), ribjem mesu, klobasah, rižu, fižolu in siru.
Uporablja se kot sestavina v marinadah, na primer pri mariniranju zelja.
Če želite okrepiti aromo kumina, ga pred uporabo rahlo popražite.
Kumin v prahu ima močnejšo aromo kot cela semena.
Pri dodajanju kumina v jedi je treba biti previden, saj lahko njegova močna aroma prevlada nad drugimi okusi. Manj kot ena žlička je običajno dovolj za štiri osebe.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.