Žajbelj je majhna dveletna rastlina iz družine mete. Za začimbo se uporabljajo listi. Obstaja več kot 750 vrst žajblja.
Listi žajblja so sivozelene barve, raztegnjeni v obliki kopja, dolgi približno 5 cm. Ko se posušijo, postanejo srebrnosive barve. Rastlina naraste do 60 cm in ima bele cvetove v grozdih, ki so v obliki klasa.
Domovina žajblja je območje Mediterana.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Hraniti na suhem in hladnem mestu v močno zaprtem kozarcu ali pločevinki.
KULINARIČNA UPORABA
Kruh; juhe; meso (govedina, jagnjetina, puranje meso, race, goske, meso divjačine); ribje meso (tuna); klobase; zelenjava (fižol, grah, jajčevci, paradižnik, koruza, leča, krompir, šparglji, bučke, stročji fižol, por, zelje); gobe; sir; pite (od mesa); nadev za solato.
Žajbelj ima močno aromo, zato ga odmerjamo previdno. Lahko se doda že na začetku kuhanja.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.