Timijan je nizko rastoča rastlina iz družine mete, ki naraste 15-30 cm. Raste v območjih, kjer je veliko sonca in dobra drenaža (odvajanje vode). Obstaja preko 100 vrst timijana. Domovina timijana je območje Mediterana in južne Evrope (Španija, Portugalska, Francija).
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Timijan hranite v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, stran od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Uporablja se pri pripravi različnih jedi, kot so:
Juhe,
jedi od/iz stročnic,
meso (teletina, govedina, jagnjetina, meso perutnine in divjačina),
ribje meso,
ribje omake,
paštete,
klobase,
zelenjavne jedi (krompir, paradižnik, paprike, buče, korenje, jajčevci, brokoli, stročnice, šparglji, grah…),
prikuhe,
nadevi za meso (race, goske),
morski sadeži,
gobe,
sir,
jajca,
riž.
Timijan se dodaja na začetku kuhanja, da bi se čim bolj sprostila njegova aroma.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.