Sezam je seme enoletne tropske rastline Sesamum indicum.
Predpostavlja se, da prihaja iz Indije (indicum, druga beseda v latinskem nazivu, pomeni »iz Indije«). Po nekaterih virih naj bi izviral iz Afrike, vendar njegovo točno poreklo ni znano.
Sezam je eden od najstarejših začimb; uporablja se v kuhinji že približno 5.000 let.
Obstajajo tri vrste sezama: črni, rjavi in beli.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Sezam je potrebno hraniti v hermetično zaprtem kozarcu na hladnem, suhem in temnem prostoru.
KULINARIČNA UPORABA
Uporablja se pri pripravi različnih jedi, kot so:
Tahan halva, tahini (pasta), humus (omaka),
(kuhano) piščančje meso, zelenjava (dodaja se neluščen),
keksi, kruh, štručke, bomboni,
(posuti celi) korenje, brokolijevi brstički,
(posuti cela) jedi iz riža, solate, omake, testenine,
(posuti mleti) jedi iz žitaric, zelenjavne jedi, sadje.
S praženjem se aroma sezama ojača.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.