Poper je začimba, znana po vsem svetu, ki se uporablja skoraj v vsakem gospodinjstvu. Domovina popra je južna Indija, čeprav se danes veliko goji v mnogih tropskih državah po vsem svetu. Rastlina, na kateri raste poper, je dvoletna lesena trta plazilka, ki lahko doseže višino do 5 m. Samo začimbo tvorijo mali okrogli plodovi, ki uspevajo na drevesu. Obstajajo štiri vrste popra: črni, beli, zeleni in rdeči (mi imamo na razpolago črni, beli in zeleni). Vsi se rodijo na istem drevesu, razlika med njimi je odvisna edino od časa pobiranja in načina priprave. Črni poper nastane tako, da se jagode pobirajo v času, ko še niso dozorele, nato se posušijo na soncu. Beli poper nastaja tako, da se poberejo zrele jagode, potem se odstrani zunanja rdeča lupina, dokler ne ostane bel sloj. Potem se posušijo in pobelijo na soncu.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Celi poper in prah hranite v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem in suhem mestu, stran od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Poper se uporablja pri pripravi različnih jedi, kot so:
Meso (vse vrste),
morski sadeži,
pečena zelenjava,
omake (paradižnikova),
nadevi,
siri.
Uporablja se skoraj za vse jedi, razen sladkih.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.