Rastlina, znana kot “vsezačimba”, je zimzeleno drevo, ki zraste do 12 metrov.
Drevo, ki nosi piment, prihaja iz Zahodne Indije (otoki), Mehike in Južne Amerike. Na Jamajki se lahko najde v obilju. Plodovi se pobirajo nedozoreli, nato pa se posušijo.
Smatra se, da dišava pimenta združuje v sebi dišave cimeta, klinčkov in muškatnih oreščkov (od tod naziv v angleščini “allspice” – “vsezačimba”).
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Piment shranjujte v hermetično zaprti posodi, stran od vlage in neposredne sončne svetlobe. Na tak način shranjeni plodovi lahko zdržijo več let (piment ima neverjetno dolg rok trajanja).
KULINARIČNA UPORABA
V prahu se piment uporablja pri pripravi različnih jedi, kot so:
Kolači,
sadni kolači,
sadne sladice,
biskviti,
pudingi (vseh vrst, baziranih na mleku),
pečeno sadje,
sadne omake,
burek iz buč,
kislo zelje,
piščančje ali goveje meso, ki se suši na soncu,
vse vrste mesa,
morske jedi,
jedi iz riža,
omake za meso na žaru,
ribje in druge vrste mesa,
pikantne omake, ki vsebujejo čokolado.
Celi plodovi pimenta se uporabljajo za vlaganje različnih plodov, mariniranje surove sledi v skandinavski kuhinji. Piment je tudi ena izmed mešanic curryja in drugih začimbnih mešanic.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.