List lovorja je list drevesa lovorja z botaničnim nazivom Laurus nobilis. Lovorjevo drevo je zimzeleno in doseže 3-6 m višine. Listi lovorja so eliptični, dolgi in šilasti, ter gladki, dolgi 2,5-7,5 cm. Raste v območju Mediterana. Suhi listi imajo grenak okus.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Shranjujte na hladnem, temnem in suhem mestu.
KULINARIČNA UPORABA
Pri kuhanju fižolovih jedi,
jedi (juhe) iz krompirja,
golaža,
paprikaša,
prikuh,
različnih vrst mesa (divjačina, ovčetina, ribje meso, perutnina itd.),
morskih sadežev,
lupinarjev,
juh,
zelenjave,
omak ter
pri mariniranju.
Lovor lahko dodate skoraj vsem jedem.
Celi listi lovorja se dodajo med kuhanjem in se pred postrežbo odstranijo (ker so v manjši meri toksični). Lovor se lahko tudi zmelje tik pred uporabo.
Lovorjev list je še posebej dober v jedeh, ki se dolgo kuhajo (prikuhe, juhe), ker pušča aromo med kuhanjem postopoma.
Pri dodajanju lovorja v prikuhe bodite previdni (prevelik odmerek lahko sproži oster grenak okus). Polovica enega lista lovorja zadostuje za dva obroka.
Pol žlice lovorja v prahu je ekvivalentno 6 manjšim listom.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.