Majaron je dvoletna rastlina (pogosto se vzgaja kot enoletna) z botaničnim imenom Origanum hortensis, ki ima ovalne sivozeleno obarvane liste. Naraste lahko do 60 cm in obstaja približno 30 različnih vrst. Majaron pripada družini mete in je soroden origanu. Njegova aroma je bolj sladka in manj močna kot aroma origana ter ima delno okus mete. Kot začimba se uporabljajo suhi listi.
Domovina majarona je območje Mediterana.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Shranjujte na hladnem in temnem mestu v tesno zaprti posodi.
KULINARIČNA UPORABA
Majaron se uporablja pri pripravi različnih jedi, kot so kruh, solate, juhe, prikuhe, jedi iz mesa (jagnjetina, ovčetina, govedina), pečeno meso (perutnina), ribe, klobase, testenine, omake, fižol, različna zelenjava (korenje, cvetača, jajčevci, paradižnik, krompir, buča), gobe, jedi iz sira ter jedi iz jajc.
Uporablja se skoraj za vse jedi, razen sladkih.
Majaron se dodaja pri koncu kuhanja, da se ohrani njegova aroma.
Pri dodajanju majarona v prikuhe bodite previdni, saj ima močno aromo. Polovica ene žlice zadostuje za 4 obroke.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.