Poper je začimba, znana po vsem svetu, ki se uporablja skoraj v vsakem gospodinjstvu. Domovina popra je južna Indija, čeprav se danes veliko goji v mnogih tropskih državah po vsem svetu. Rastlina, na kateri raste poper, je dvoletna lesena trta plazilka, ki lahko doseže višino do 5 m. Samo začimbo tvorijo mali okrogli plodovi, ki uspevajo na rastlini. Obstajajo štiri vrste popra: črni, beli, zeleni in rdeči (na razpolago imamo beli, črni in zeleni). Vsi se rodijo na isti rastlini, razlika med njimi je odvisna le od časa pobiranja in načina priprave. Črni poper nastane tako, da se jagode poberejo v času, ko še niso dozorele, nato se posušijo na soncu. Beli poper nastane tako, da se poberejo zrele jagode, nato se odstrani zunanja rdeča lupina, dokler ne ostane bel sloj. Nato se posušijo in pobelijo na soncu.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Celi poper in prah hranite v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem in suhem mestu, stran od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Poper se uporablja pri pripravi različnih jedi, kot so:
Meso (vse vrste),
morski sadeži,
pečena zelenjava,
omake (paradižnikova),
nadevi,
siri.
Uporablja se skoraj za vse jedi, razen sladkih.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.